PREFAŢĂ


Poetul Nicolae Kreis manifestă predilecţie pentru tratarea problemelor fundamentale ale omului şi ale cunoaşterii. Dacă în volumul de debut, ALTERPOESIS, alege ca tematică Existenţa în general (Divinitatea, spiritul, materia, universul, spaţiul, timpul, omul etc), în prezentul volum, CĂLĂTOR PRIN EXISTENŢĂ Vol. I PĂCATUL ORIGINAR, autorul îşi propune să găsească rădăcina răului din om / din lume, căutând cu înfrigurare s-o găsească revelată în Textele biblice, Cartea cea mai autorizată / cea mai valoroasă a umanităţii.

În urma demersurilor cognitive pe care le întreprinde, autorul ajunge la concluzia că rădăcina răului din lume se află în imperfecţiunea omului, având în vedere că, dintru început, Dumnezeu n-a făcut lumea perfectă, ci perfectibilă. Iar într-unul din punctele de intersecţie dintre Ştiinţă şi Religie, acelaşi autor descopere posibilitatea interpretării din perspectivă scientist- psihanalitică a mitului căderii omului în păcat, ceea ce permite, de o parte, îmbogăţirea cunoştinţelor teologico-religioase ale cititorului, iar de altă parte, mărirea gradului de convergenţă dintre Ştiinţă şi Religie, prin luminarea temei dintr-un unghi de vedere inedit.

Având în vedere importanţa tematicii alese, forma literară în care poetul îşi prezintă ideile are mai mică importanţă în raport cu fondul. Autorul nu face artă de dragul artei, ci artă cu tendinţă. El pune accentul nu numai pe sporul de cunoaştere pe care se străduieşte să-l aducă, ci şi pe caracterul militant, umanist, al mesajului transmis cititorului. Aceste motive sunt suficiente pentru a aprecia că prezentul volum al poetului Nicolae Kreis prezintă interes pentru publicul larg, drept pentru care îl recomand călduros.

Doru Timofte



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu