PREFAŢĂ



Volumul de poezii ALTERPOESIS semnat de Nicolae Kreis, sincretic din punct de vedere compoziţional, stilistic şi mesagistic, cuprinde poezii de factură / cu tematică filosofică, cosmogonică / cosmologică, mitologică şi biblică, toate cu trimiteri explicite dar şi implicite la fundamentala relaţie teluric - transcendent, Divinitatea jucând aici rolul de cadru referenţial al întregii existenţe şi, ca atare, posibilă / expusă disecării, interpretării şi, poate mai mult, răspunzătoare de sensul existenţei omului.


În primul capitol, FUNDAMENTE, poetul face, cu evident talent, filosofia creaţiei, a universului, a spiritului, a materiei, a spaţiului şi timpului etc. în direcţia existenţialismului modern. Pendularea permanentă între imanent şi transcendent, între "universalii" şi "realii", decurge nu doar din grija permanentă a autorului de a-şi bine ancora ideile în realitate, ci şi pentru a releva că imanentul şi transendentul sunt laturi complementare ale unei Existenţe unitare, astfel că regnurile mineral, vegetal, animal, omul şi zeii formează, împreună cu dimensiunea esenţială a lumii, entităţi interşanjabile în ciclicitatea devenirii universale.


Capitolul MITOLOGICALE derulează/compilează câteva din miturile anticelor civilizaţii greceşti şi mesopotamiene, cu scopul de a releva că aceste mituri încifrează anumite structuri algoritmice ale psihismului omenesc şi ale relaţiilor omului cu semenii, cu natura şi cu Divinitatea, algoritmi ce-şi păstrează caracterul peren de-a lungul existenţei speciei umane. Folosind ca instrument euristic perenitatea acestor algoritmi, autorul descoperă că respectivele mituri precreştine conţin germenii intuitivi ai unor idei esenţiale ale creştinismului.


CÂNTAREA CÂNTĂRILOR, cel mai frumos poem din istoria civilizaţiei omeneşti, închinat dragostei dintre mire şi mireasă, conceput de către regele Solomon în urmă cu trei milenii, este redat în finalul volumului într-o formă condensată, ceea ce permite scoaterea mai facilă la lumină a mesajului său teologic. Parcurgând cu plăcere şi emoţie acest poem, cititorul rămâne cu impresia că anticii au fost în măsură să creeze capodopere de o asemenea valoare şi frumuseţe, încât n-au putut fi, în principiu, egalate, în ciuda imensului interval de timp care s-a scurs de atunci până în prezent.


Volumul ALTER POESIS al poetului Nicolae Kreis se bucură de perspectiva unei cărţi de prestigiu şi, în consecinţă, îl recomand călduros nu numai pentru plusul de cunoaştere pe care îl aduce în lumea poeţilor, ci şi pentru discursivitatea sa, pentru solicitarea progresivă a gradului de atenţie, datorată interesantei interpretări pe care autorul o dă relaţiei om – univers.


Ciclurile de poezii ce structurează volumul subliniază cu prisosinţă această nouă, insolită interpretare.


Doru Timofte



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu